Díky bohu za digitální transformaci za všechna její vylepšení a pokroky, a to myslím na tolika úrovních, ale především na úrovni digitální transformace budov, která přinesla příchod inteligentních budov. Tyto vysoce výkonné, propojené a udržitelné budovy jsou založeny na strategicky zachycených datech, která lze sdílet za účelem optimalizace provozu a funkcí. Nyní lze s inteligentními budovami shromážděná data v reálném čase sdílet napříč funkcemi budovy, aby manažeři a provozovatelé získali cenný přehled o provozování vysoce efektivních budov. Rozlučte se tedy s neefektivními způsoby provozu a správou budov v minulosti s vrstvenými daty a informacemi a přivítejte chytré budovy současnosti i budoucnosti.

V případě, že si nejste jisti, co je to chytrá budova, zde je definice. Jak je definováno v blogu společnosti ICONICS Dělejte lepší rozhodnutí o provozu a vybavení vaší chytré budovy s technologií Digital Twins, chytrá budova je sada dynamicky propojených inteligentních systémů, které jsou interoperabilní díky akumulaci, sdílení, analýze a působení na kolektivní data automatizačního systému, který je zpřístupněn prostřednictvím automatizačního softwaru. Když je platforma inteligentních budov navržena správně a efektivně, bude mít za následek efektivnější, bezpečnější a produktivnější zařízení, které má schopnost se během své životnosti neustále zlepšovat.

Hodnota inteligentní budovy ze služeb, které poskytuje, a z pohledu jejích zúčastněných stran (vlastníků nemovitostí, správců zařízení a obyvatel) je docela působivá. Chytré budovy umožňují vlastníkům nemovitostí zachovat památkovou hodnotu budov, posílit atraktivitu bydlení a zlepšit pohodlí a pohodu obyvatel. Inteligentní budovy navíc umožňují správcům budov dohlížet na kontrolu nad budovou, optimalizovat provoz, údržbu a náklady či zajistit neustálé zlepšování energetické účinnosti budovy. Pro obyvatele nabízí chytrá budova přizpůsobivost individuálním potřebám každého obyvatele, aby byl zajištěn komfort v jejich pracovním nebo obytném prostoru.

Skvělý způsob, jak pochopit, jak to všechno funguje a jakou hodnotu vám to může poskytnout, je naučit se, jak jiné organizace používají automatizační software ICONICS k vylepšení svých budov. Jedním z případů použití je Zentrum für Psychiatrie Südwürttemberg (ZfP).

Nejlepší možná léčba a péče o pacienty prostřednictvím chytrých budov

Zentrum für Psychiatrie Südwürttemberg (ZfP) se nachází v Südwürttembergu v Německu a nabízí různorodý a komplexní zdravotnický systém se zaměřením na inovativní léčbu a odbornou péči pro duševně nemocné pacienty. Centrum provozuje odborné kliniky, ambulance a střediska lékařské péče a považuje vysoký standard budov za klíčový pro zajištění odpovídajícího prostředí pro nejlepší možnou léčbu a péči svých pacientů.

Starší software pro správu budov ZfP nedokázal zpracovat odhadovaných 15 000 datových bodů a 500 přehledů a zobrazení závodu, což operátorům ztěžovalo správu více míst, a proto nesplnil očekávání administrativy. Zastaralý systém nedokázal adekvátně zpracovat značné množství dat, což vedlo ke zpoždění analýzy a neschopnosti zobrazit v reálném čase podmínky prostředí budovy, což často vedlo k mimořádným schůzkám personálu k vyřešení tohoto problému.

Aby bylo možné spravovat 157 budov, správci věděli, že centrum potřebuje nejmodernější a technicky nejpokročilejší technologii systému automatizace budov. ZfP si proto ve spolupráci se systémovým integrátorem MESALOGIC (Merenberg, Německo), vybrala ICONICS GENESIS64 HMI/SCADA a automatizaci budov, Hyper Historian pro rychlou historii, a samoobslužnou aplikaci dashboard KPIWorX pro data v reálném čase a historická data.

GENESIS64 se nyní používá pro vizualizaci procesních dat celého systému měření a regulace (včetně vytápění, ventilace, klimatizace). Zaměstnanci správy budov systém používají k monitorování a koordinaci všech budov centrálně z administrativního ústředí ZfP v Schussenriendu a poskytují přístup k softwaru odkudkoli prostřednictvím webového prohlížeče nebo mobilní aplikace. Řídící procesy jsou optimalizovány pomocí historických procesních dat a energetické toky jsou zaznamenávány pro efektivní hospodaření s energií. Systém využívá sjednocenou vizualizační technologii ICONICS k zobrazení informací z více modulů na jedné obrazovce pro administrátory a manažery závodu. Nový portál ZfP zahrnuje rozšířenou správu alarmů a také funkce drag and drop pro interaktivní ad-hoc analýzu.

Upgradem na nejmodernější vizualizační systém ICONICS může nyní centrum kontrolovat a ovládat vícero budov rozprostřených po celém regionu pomocí inteligentně parametrizované sady displejů, které ukazují aktuální stav jakékoli budovy. Pokud se chcete o tomto případu použití dozvědět více, podívejte se na ICONICS příběhy úspěšných zákazníků jako je Zentrum fur Psychiatrie Sudwurttemberg.

Jak chytrá budova podporuje udržitelnost – budova Mitsubishi Electric SUSTIE

Dalším příkladem toho, jak software ICONICS přispívá k digitalizaci inteligentních budov je oceněná budova SUSTIE. společnosti Mitsubishi Electric. V rámci podpory Mitsubishi Electric Corporation pro cíle udržitelného rozvoje dokončilo její centrum pro výzkum a vývoj informačních technologií v říjnu 2020 budovu SUSTIE (název je kombinací udržitelné energie). Účelem budovy je provádět výzkum zaměřený na urychlení vývoje pro budovy s nulovou spotřebou energie vyhovující ZEB využívající technologie úspory energie. Budova ZEB je budova, která má na roční bázi čistou nulovou nebo téměř nulovou spotřebu primární energie. Výzkum je primárně zaměřen na vysoce účinná zařízení, přírodní energii, technologii simulace budov a zdraví či pohodlí obyvatel, vše monitorované a řízené softwarem ICONICS.

Budova SUSTIE má také demonstrovat technologii budoucích inteligentních budov, které mohou šetřit energii a zlepšit zdraví a pohodlí obyvatel. Platforma ICONICS GENESIS64, vybraná pro své bohaté analytické a vizualizační funkce, pokročilou správu aktiv a jednoduchý proces instalace a nasazení, se používá ke správě budovy a ověřování její celkové energetické náročnosti. Více o této úžasné případové studii se můžete dozvědět sledováním relace ICONICS Connect 2021 v budově SUSTIE zde.

ICONICS sdílí své odborné znalosti v oblasti inteligentních budov na veletrhu IBcon 2022 společnosti Realcomm

Tento případ použití je jen jedním příkladem toho, jak organizace po celém světě používají software ICONICS k vytvoření inteligentních budov. Naštěstí si můžete přečíst o dalších případech použití v našem online katalogu úspěšných zákazníků. Jako poskytovatelé pokročilého HMI/SCADA a doprovodného softwaru, který pomáhá organizacím transformovat jejich budovy na ty chytré se samozřejmě zúčastníme veletrhu IBcon 2022. společnosti Realcomm. Tato konference je považovaná za jednu z „celosvětově vedoucích událostí v oblasti chytrých, propojených, vysoce výkonných, udržitelných inteligentních budov“ se uskuteční v Orlandu od 15.-16. června.

Tým odborníků ICONICS bude sdílet své podstatné znalosti a zkušenosti v oblasti inteligentních budov, aby mohl organizacím na jejich cestách digitální transformace směrem k propojeným, výkonným a udržitelným inteligentním budovám. Náš tým předvede, jak software ICONICS poskytuje organizacím digitalizované řízení jejich systémů a budov, což vede k efektivnějšímu a dostupnějšímu provozu. Přijďte na stánek 633 a začněte svou cestu chytrého budování. Můžete se také podívat na naši brožuru Softwarová řešení pro budovy, kde najdete stručný náhled našich odborných znalostí o inteligentních budovách.