Nedávno jsme s manželkou podnikli velmi očekávaný digitální skok s naším 10letým synem Rykerem. Darovali jsme mu iPhone. Někdo by mohl říct, že jsme jako rodiče ustoupili jeho doprošování, zatímco jiní by mohli říct, že jsme ho zapojili do moderní digitální reality a budoucnosti. Stále také existují ti, kteří by řekli, že jsme mu zničili dětství tím, že jsme mu příliš brzy umožnili přístup k moderní technologii. Díváme se na to jako na experiment. Naší pracovní hypotézou je: Opravdu si nemyslíme, že bude telefon nadměrně využívat. Chceme to dokázat sobě i jemu. Je však ještě brzy dělat závěry. Jakmile byl telefon nastaven, syn se okamžitě ponořil do zkoumání a stahování aplikací. Během schvalování stažení mnoha závodních her, které má v oblibě jsem si všiml, že mnoho z nich je nepatrnou variací stejné hry. Zdá se, že mnoho z nich má stejný kódový základ. To mě zarazilo, protože trh průmyslového softwaru se vyvíjí podobně jako trh herních aplikací. To vám chci blíže vysvětlit.

Herní trh – předzvěst průmyslového trhu

Tvůrci her dodávají super specifické aplikace ve velkém množství, a navíc udržují hry na úrovni platforem, které vás pohltí. Tyto aplikace pro „mikrohry“ otevírají dostupný trh hráčům, kteří by se nezapojili do pohlcujících plošných her tím, že by mikrohry byly cílené a přístupnější. Začínám vidět, že se to děje na trhu průmyslového softwaru s vlnou nových společností zaměřených na poskytování cloudových aplikací, které jsou specifické pro případy jediného použití. Je to zajímavý trend, který podle mého názoru otevírá hodnoty novým zákazníkům. Ti buď nemají schopnosti, financování nebo závazky pro řešení problémů skrze průmyslové softwarové platformy.

Pohled do historie softwarové průmyslové automatizace

Během posledních 25 let ba i více poskytují softwarové platformy jako SCADA, Historians, Asset Performance Management (APM), Enterprise Manufacturing Intelligence (EMI), Manufacturing Execution System (MES) a Industrial Transformation (IX) hodnoty pro mnoho typů koncových průmyslových uživatelů a zařízení. Osvojitelé těchto platforem byli především středně velcí nebo větší zákazníci, kteří mají správnou úroveň financování, interní zaměstnance, plánují dlouhodobé nasazení a mají vytrvalost ve víceletém projektu, aby získali správnou úroveň buy-in a přijetí uživatelů. Nástroje, které jsou výsledkem těchto investic poskytují nesmírnou hodnotu a pomohly mnoha koncovým uživatelům transformovat a zdigitalizovat jejich provoz. V mnoha případech s výrobními zákazníky by bez těchto softwarových platforem nebyli schopni vyrábět své produkty na stejně vysoké úrovni. V posledních letech mnoho takových platforem přidalo volitelné předkonfigurované komponenty, které se zaměřují na konkrétní projektové aplikace, jako je celková efektivita zařízení (OEE), sledování prostojů, statistické řízení procesů (SPC) atd. Nyní, když bylo řečeno vše výše uvedené odbočím k významné části trhu, která není obsluhována platformovým přístupem. Vidím také, že tento segment trhu je nyní oslovován novějšími cloudovými aplikacemi, které jsou z velké části sestaveny s cloudovými komponenty od Microsoftu a Amazonu a open-source knihoven. Podobně jako hry, které hraje můj syn, mají tyto aplikace podobné backendové komponenty s variacemi funkcí, které se zaměřují na konkrétní případy použití pro malé a středně velké zákazníky.

Rozdíl mezi průmyslovými platformami a novějšími cloudovými aplikacemi

Stejně jako schopnost mého syna stáhnout a rychle používat zábavné hry, i majitelé malých a středních společností se dívají na čas k dosažení hodnot a dopad na jejich podnikání jako na hlavní body k rozhodnutí investovat do jakýchkoli vylepšení. Novější průmyslové cloudové aplikace na rozdíl od tradičních platforem odpovídají tomuto profilu, protože tyto aplikace mohou mít rychlý dopad a jsou cenově dostupné pro společnosti, které potřebují začít s nízkou úrovní nákladů. Některé aplikace lze dokonce zdarma spustit a rozšiřovat prostřednictvím měsíčních poplatků za počítač nebo uživatelskou licenci. Někteří si dokonce nárokují „neomezené“ klienty nebo datové body, ale teprve uvidíme, jak skutečně škálovatelné mohou tyto podniky být z dlouhodobého hlediska. V ICONICS se s naší platformou přibližujeme k průmyslovému trhu způsobem, který bych označil za „poradenství zaměřené na inženýrství“. To znamená, že spolu s našimi partnery pro systémovou integraci spolupracujeme se zákazníky na definování funkcí, vizuálů a sběru dat, které potřebují k vytvoření průmyslového digitálního systému. Poté je vytvořeno řešení pomocí sady ICONICS Suite a výsledný systém vyhovuje specifickým potřebám, je obšírný a lze jej v budoucnu snadno dle potřeb rozšířit. V mnoha, ne-li ve všech případech lze komponenty ICONICS Suite nakonfigurovat a přizpůsobit tak, aby vykonávaly všechny funkce, které tyto nové cloudové aplikace poskytují, ale na rozdíl od cloudových aplikací jsou výsledné systémy jedinečné a specifické pro koncového uživatele.

Použití této metody a technologie může být pro malé a středně velké společnosti zastrašující a ve srovnání s cloudovými aplikacemi nákladnější. Nechápejte mě špatně, tento přístup funguje dobře u mnoha průmyslových projektů a věříme, že tu zůstane. Ale tyto cloudové aplikace mě nutí pozastavit se a přemýšlet nad tím, jak lze aplikace využít k tomu, aby přinesly průmyslové digitální nástroje mnoha dalším společnostem. Během posledních několika let jsem mluvil se zákazníky, kteří aplikace používají a jsou s nimi spokojeni i přes jejich funkční omezení a nedostatečnou přizpůsobivost. Upomenu jeden citát od vedoucího malého mulčovacího závodu, který byl jedním z mnoha ve velkém národním podniku. Řekl něco ve smyslu:

"I’Čekal jsem roky, až centrální IT dodá počítačový systém správy údržby (CMMS) založený na nějakém obrovském back-end systému. Byli jsme unavení a našli jsme cloudovou aplikaci CMMS, která dělá 95 % toho, co potřebujeme udělat a udělá to za nás za dva dny."

Teď budu upřímný, hlavní součástí nabídky pro tyto cloudové aplikace je zkrácení doby potřebné k dosažení hodnot. V našem oboru to není nic nového. V minulosti jsem však viděl mnoho pokusů různých poskytovatelů průmyslového softwaru poskytnout šablony, plány a před konfigurace za posledních 20 a více let, které také poskytují tuto hodnotnou nabídku. Rozdílností na dnešním trhu je úžasný mix načasování a zákaznického cloudového pohodlí. Na straně načasování této rovnice je dobře prozkoumané téma u úspěšných nových produktů, ať už od startupů nebo zavedených společností, největší příspěvek k úspěchu těchto produktových nabídek spočívá právě v načasování trhu. Nebudu to v tomto příspěvku rozebírat hlouběji, ale pokud vás to přece jen zajímá shlédněte toto TED video od Billa Grosse, ve kterém odvádí skvělou práci při vysvětlení tohoto úhlu pohledu https://youtu.be/bNpx7gpSqbY.

Co se týče komfortu zákaznického cloudu, to, co jsem za poslední 2–3 roky zažil je zejména myšlení průmyslových zákazníků ohledně cloudu, a to převážně u malých a středně velkých společností. Mají mnohem větší důvěru v ukládání svých dat v cloudu a snad i proto existuje menší odpor ze strany všech typů managementu. Stejně jako herní trh a jeho vývoj, poskytuje jak velké komplexní hry, tak mnoho malých cílených her, které osloví více uživatelů. A jak se zdá i trh s průmyslovým softwarem se ubírá podobnou cestou.

Podle mého názoru by to mohlo být jen otevření nového segmentu trhu, který umožňuje menším společnostem zahájit svou cestu digitální transformace – zatímco předtím by ani nezačaly, protože by to trvalo příliš dlouho a bylo nutné množství závazků (rozpočet a interní zdroje) potřebné předem, aby něco fungovalo.

Naše vize ICONICS GENESIS64

Od loňského podzimu, kdy jsem se přidal k ICONICS, pracuji s týmem na našich plánech a některé ze zmiňovaných trendů jsem začlenil do našeho plánu. Budeme investovat, abychom trhu dodali některé cloudové aplikace, které se zaměřují na malé a středně velké zákazníky, u nichž jsou základními pilíři doba potřebná k dosažení hodnot a okamžitá zkušenost. Víme, že cloudové aplikace mohou být skvělé pro konkrétní případy použití, a proto plánujeme poskytnout uživatelům nové cesty, jak udělat více, aby zákazníci mohli z dlouhodobého hlediska nadále ovlivňovat své operace pomocí platformy, když na to budou připraveni.

Jsme velmi nadšení z toho, co přinese budoucnost zákazníkům na všech úrovních. Doporučuji vám vyhledat některé z těchto cloudových aplikací a zjistit, co nabízí. Nejlepší bude, když mi napíšete, a o některých si můžeme i popovídat. Jsem velkým fanouškem fráze „rostoucí příliv zvedá všechny lodě“, protože softwarový průmysl poskytuje tolik možností, že jakýkoli zákazník může přijmout digitální technologii a transformovat své operace – což je lepší pro nás pro všechny.

Tak co myslíte? Převezmou a nahradí cloudové aplikace platformy? Budou se tyto nové aplikace vyvíjet v platformy? Budete žít v hybridním světě, kde vedle sebe existují platformy a aplikace? A nakonec, mýlili jsme se s manželkou, když jsme dali synovi Rykerovi iPhone?

Bylo by skvělé slyšet váš názor. Určitě mi napište komentář nebo mi napište DM @Ryzner.