Technologie se vylepšuje a vyvíjí doslova „zlomovou“ rychlostí, což je skvělé ve většině úrovní že? Někdy je ale těžké udržet krok se všemi změnami. Myslím tím, že jakmile se naučíte ovládat jednu verzi aplikace nebo softwaru, objeví se nová verze, která vás může lákat mnoha výkonějšími inovacemi. Poté musíte na základě zahrnutých funkcí a oprav určit, zda má smysl investovat svůj čas do upgradu stávajících klientů/projektů na tuto novou verzi. Totéž platí pro aplikace SCADA, protože tato technologie se také rychle vyvíjí. Nedávno, jako součást naší Transform 360 series, hostil ICONICS webcast “Učte se od odborníků na SCADA a staňte se výkonným uživatelem”. Tato praktická a informativní událost se týkala příslušných oblastí a pozadí pro uživatele SCADA: Scott Kiser, ICONICS Director of Global Partner Channel Development poskytl přehled o softwaru společnosti ICONICS a prošel některé výzvy našich systémových integrátorů (SI), kterým uživatelé čelí. Tím bylo vytvořeno výchozí téma pro další přednášející webináře. Phil Kolkto, ICONICS Senior Application Engineer vysvětlil design ICONICS High Performance HMI a Historian Reader spolu s tématy, pro které hlasovali účastníci v anketě před započetím webcastu. John Doto, ICONICS Director of Professional Services for Americans diskutoval o responzivním designu a výkonných aliasingových funkcích v rámci ICONICS GraphWorX64 a Russ Ropken, majitel RSI, společnosti zabývající se automatizací a vývojem uvedl všechny zmiňované informace na pravou míru pomocí ukázky pro velké vodní aplikace.

Co mě opravdu zaujalo, byl citát Phila Kolktoa: „Krása nemusí nutně souviset s vhodností“ a dodal, že mnoho autorů písní a scénářů se nás snažilo naučit právě tuto důležitou lekci. A jaký význam můžete vyvodit z tohoto citátu, pokud jde o neustále vyvíjející se technologii? Že někdy všechny ty ozdobné dodatky pokročilé technologie mohou překážet ve snadném použití. Moderátoři webového vysílání se tedy rozhodli vysvětlit, že s několika praktickými pravidly a znalostmi o tom, jak používat vysoce výkonné aplikace HMI a SCADA, se mohou koncoví uživatelé skutečně stát zkušenými „výkonnými uživateli“. Chcete-li zjistit, jak na to, nejprve se podíváme na to, co je vysoce výkonný design HMI, a na některá základní pravidla k jeho použití.

High Performance HMI Design 

Konkrétně, když mluvíme o High performance HMI, mluvíme spíše o umožnění výkonu pro vás a vaše uživatele než o systémových metrikách a dobách odezvy. Takže mluvíme o designu uživatelského rozhraní a vzhledu i o celkovém dojmu, což nás odkazuje k citátu „Krása nemusí nutně souviset s vhodností“. Záměrem a hlavním cílem designu High performance HMI je usnadnit vaši práci. To je skutečně jediný cíl. Pokud vám a vašim uživatelům usnadní práci, pak děláte věci správně. Jak tedy můžete efektivně použít design High Performance HMI?

Pravidla použití High Perfomance HMI

Existuje specifikace ANSI/ISA 101.01-2015, která uvádí podrobnosti. Pokud jste již členem, výborně, můžete ji získat zdarma. Pokud ne, můžete stáhnout zpoplatněný dokument. Nebo můžete v zásadě zacházet s designem High Perfomance HMI jako s jakýmkoli paradigmatem návrhu uživatelského rozhraní, která vám usnadní práci. Celkově se jedná o pár základních „orientačních pravidel“.

1. Získejte zpětnou vazbu od uživatelů v procesu návrhu a buďte konzistentní v tom, co děláte.

Nechcete se vydat cestou sestavování obrazovky uživatelského rozhraní, které vypadá dobře z vašeho i inženýrského/SI pohledu, jen aby vaši uživatelé řekli: „Jo, je to hezké, ale pro nás neužitečné“. Dostaňte tedy uživatele do smyčky. Získejte jejich zpětnou vazbu, která jim pomůže zajistit jejich buy-in předem. Bod, který je třeba si zapamatovat, je, že i když děláte věci způsobem, který byste mohli považovat za neoptimální, ale jste důslední, pravděpodobně to bude lepší, než když budete postupovat dokonale na jedné straně, ale přimějete uživatele hledat něco na straně jiné.

2. Jasné barvy a vysoký kontrast používejte pouze tehdy, když chcete uživatele na něco upozornit.

Pokud se vaši uživatelé dívají na jasně barevnou obrazovku procesu a snaží se zjistit, zda je něco špatně nebo něco nefunguje normálně, pak toto nastavení prostě nefunguje. Měli byste používat jasné barvy střídmě, aby vaši uživatelé mohli velmi rychle rozpoznat anomálie. Navíc nechcete ztrácet čas uživatelů tím, že se budou dívat na jasné barvy, naučí se je přehlížet a následně budou hledat co by mohlo být alarmující. Příkladem je použití jasně zelené k označení něčeho normálního. To je zbytečné, protože to přitáhne pozornost uživatele, takže bude náročnější najít věci, které v normě nejsou.

3. Pro okraje, štítky a normální hodnoty použijte neutrální barvy.

Nemusíte nutně používat stejnou barvu všude kolem, ale můžete si vybrat varianty v barevných odstínech. Můžete například použít světle šedou na pozadí, tmavě šedou pro štítky a tmavě modrou pro normální hodnoty.

4. Používejte diagramy, když je to přínosné a užitečné, ale udržujte je jednoduché ve 2D a snažte se vyhnout animaci.

Někdy potřebujete diagramy k zobrazení provozních podrobností, například jak tok z jedné nádrže ovlivňuje tok do procesu nebo jak může diagram potrubí usnadnit zjištění, kde nádrž je, kde jsou procesy a snadněji zjistit kde tok hledat. 3D vypadá dobře a může být užitečné v jiných případech použití, jako je diagnostika údržby, u školení a simulací, ale nepřidává nic ke schopnosti uživatele porozumět tomu, co se děje s vašimi operacemi. Klíčem je, aby to bylo snadnější.

5. Poskytněte způsob navigace, který odráží pohledy vašich uživatelů.

Promluvte si se svými uživateli, abyste pochopili, jak vidí závod, budovu, proces atd., abyste věděli, co s čím souvisí. Uspořádejte svůj navigační strom buď uspořádáním hierarchie zařízení v rámci ICONICS AssetWorX nebo pomocí stromových zobrazení tak, aby to, co vaši uživatelé vidí v navigačním stromu či na obrazovce odráželo způsob, jakým se dívají na systém. Než začnete sestavovat svou hierarchii, vymyslete metodu navigace, která je přirozená pro způsob, jakým vy a vaši operátoři podnikáte.

6. Poskytněte snadný přístup k trendům a alarmům.
Snadné přístupy jsou rychlé a užitečné pro snadné vyhledávání a pro rychlý přístup, pokud se týkají toho, co vedle nich zobrazujete. Pokud tedy máte na obrazovce trend pro konkrétní část zařízení, filtrujte alarmy také pouze pro toto zařízení a nechte trendy automaticky přecházet s klíčovými body na tomto zařízení. Poté operátorům poskytněte způsob, jak přidat k trendům další pera (podívejte se na sekci ICONICS Institute Commanding, kde se dozvíte o všech funkcích, které můžete provádět bez jakéhokoli skriptování). Celkově vzato, umístění trendů a alarmů a přidělování malých kousků nemovitostí na grafiku zařízení učiní tuto možnost pro uživatele velmi užitečnou, pokud budou na obrazovce konzistentně umístěni. Zejména, u alarmů, pokud je filtrujete až na úroveň vybavení, pak nepotřebujete tolik prostoru na vertikální obrazovce k zobrazení alarmů.

7. Použijte číslice ke snadné interpretaci číselného textu, ale pouze pokud jsou konzistentní.

Pokud používáte nějakou divokou kombinaci svislých pruhů, vodorovných pruhů, číselných údajů a všechna tato data jsou současně na jedné obrazovce, bude obtížnější vyhledávat informace. Pokud však například zobrazujete v grafu více teplot, bude pro srovnání snazší, pokud použijete stejný svislý sloupcový graf se stejnými limity na všech sloupcích nebo na všech grafech.

V konečném důsledku jde o to, abyste získali zpětnou vazbu od uživatelů a byli konzistentní v celém systému. Co chcete, je rychlá a jednoduchá interakce se systémem. Když už to zmiňujeme, dalším relevantním tématem tohoto webového vysílání od Johna Dota, ICONICS Director of Professional Services for the Americans byl responzivní design ICONICS a možnosti aliasingu dostupné v GraphWorX64.

Responzivní design jako klíč k optimalizaci vizualizace provozních dat

Responzivní design je něco, o čem jste možná slyšeli, ale možná nevíte, o co vlastně jde. Obecně se jedná o designový přístup, který umožňuje vytvořit optimální zobrazení napříč různými zařízeními. Tato schopnost se již nějakou dobu objevuje ve webovém „světě“. Jak víte, webové stránky můžete prohlížet na svém notebooku i na mobilních zařízeních, přičemž displeje se přizpůsobí a mění podle potřeby, abyste měli co nejlepší zobrazení. Některé webové stránky poskytují lepší uživatelský zážitek než jiné. Totéž platí pro software HMI SCADA.

Pokud jde o to, na jaké problémy reaguje responzivní design, skutečně pomáhá řešit zobrazení uživatelských rozhraní, a to nejen na počítači, který může mít různá rozlišení, ale na čemkoli od velkých televizorů až po tablety nebo mobilní zařízení. A toho je dosaženo tím, že vám umožní vytvářet obsah, který se dokáže přizpůsobit různým platformám. Dnešní technologie tedy přechází od zastaralého způsobu navrhování rozhraní k plynulejšímu přístupu. Můžete to chápat, jako kapalinu nalitou do nádoby, která se přizpůsobí jejímu tvaru. Responzivní design je klíčovým principem podporovaný zobrazovacím softwarem ICONICS GraphWorX64, a je nezbytný k tomu, abyste se stali zkušeným uživatelem SCADA, protože to znamená vědět, jak optimálně používat ICONICS, abyste ze svého systému dostali maximum a optimálně vizualizovali vaše provozní data. To také zahrnuje pochopení toho, jak tato technologie funguje. John Doto to vysvětlil ve webovém vysílání a věnoval čas vysvětlení, jak se v GraphWorX64 používají mřížky, panely a aliasy (globální, místní a jazykové).

Nepřetržité učení – zábavná a vzrušující výhoda práce

Nemohu dostát Johnovu vysvětlení ani ostatním prezentacím, zejména demonstraci velké vodní aplikace, takže vám doporučuji, abyste se podívali na webcast a získali lepší představu o formulovaných konceptech. Dozvíte se o detailech high-performance HMI a tím, že si prohlédnete pokročilé displeje a technologie, získáte důkladnější představu o tom, jak se stát zkušeným uživatelem SCADA. Stále se vyvíjející a zdokonalující se technologie SCADA by neměla být frustrující. Naopak, protože tato technologie se všemi svými novými schopnostmi a funkcemi vyžaduje neustálé učení, vaše práce bude zábavná, vzrušující, a hlavně mnohem jednodušší. Ano, s trochou znalostí a s pomocí ICONICS Institute se vy a vaši uživatelé můžete během okamžiku stát výkonnými uživatel SCADA.